Hoppa till sidans innehåll

Varför vi valt att pausa verksamheten

13 JAN 2021 20:00
Ett förtydligande kring vilka argument som ligger bakom vårt beslut att pausa verksamheten, inklusive tillfälligt stänga crossbanan.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2021 20:00

Styrelsen tog enhälligt beslutet att stänga banan om läget inte förbättrades efter julhelgen. Beslutet bygger på en riskanalys/bedömning som skedde den 21/12, dvs precis innan jul. Vi tog hjälp av de riktlinjer och verktyg som erbjuds från myndigheter, RF och Svemo. De erbjuder dock enbart stöd, det är i slutändan upp till varje enskild förening att ta beslut utifrån sina förutsättningar. Vi tittade även utifrån våra lokala förutsättningar på Gotland och vårt utsatta läge som ö.

Men det som vägde tyngst var frågan hur vi som förening bör agera för att göra vad vi kan för att avlasta hjältarna i sjukvården. Att se bortom våra egenintressen och ta ett ansvar mot samhället som helhet.
Eftersom motocross/enduro är en högrisksport vägde vi in konsekvenserna vid en eventuell allvarlig olycka. Akutsjukvård och räddningstjänst är extremt ansträngda och att då spä på detta vid en eventuell allvarlig olycka anser vi inte är att ta det ansvaret.

Förutom att ta hänsyn till våra hjältar inom sjukvården handlar det också om oss själva som utövare. Kan sjukvården i tid erbjuda den hjälp som en allvarligt skadad förare behöver? Tillgängligheten på akuta helikoptertransporter är också en faktor. Vad händer om en förare behöver transporteras akut till fastlandet samtidigt som de helikoptrar som finns är upptagna med att transportera Covid-patienter?

Ovanstående är det tyvärr inte alla föreningar som tar med i sina beslut. Fokus ligger ofta enbart på smittorisken och andra, också viktiga, aspekter. Med det sagt; vilken bedömning andra föreningar gör är upp till dem, utifrån deras unika förutsättningar.

Sedan måste man också komma ihåg att vi pratar om en begränsad tidsperiod. Just nu handlar det om fyra inställda träningstillfällen på crossbanan. Visst kan det bli längre om läget inte förändras. Men vad som händer i framtiden kan man bara spekulera om. Vi följer vad som händer i omvärlden dagligen. När läget förbättras kommer vi göra allt för att återuppta verksamheten så snart som möjligt vid crossbanan. I vilken form det blir hänger återigen på förutsättningarna. Det är bara med relevant och aktuell information som vi kan ta dessa svåra och viktiga beslut.

/Styrelsen GEC MS
Skribent: Reine Olofsson
E-post: Adressen Gömd

Våra sponsorer

Postadress:
Gotland Enduro Cross MS - Motorcykel och Snöskoter
Fredrik Krusare, Tellusgatan
62141 Visby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info